- Dit evenement is voorbij.
Belevingsroute No Man’s Land
18 maart 2023-19:00 22:00
FreeGedurende drie weken presenteren drie kunstenaars: Marieke van Heesbeen (keramiek), Nol Trum (foto’s) en Tim Vermeulen (scenograaf, lichtkunstenaar) hun expositie/performance, die bijzonder verrassend van opzet zal zijn.
Geen statische expositie, eerder een belevingsroute in beeld, kleur en geluid, waarin de kunstenaars hun diversiteit aan kunstuitingen in samenhang met elkaar zullen presenteren. Daarbij gaan ze hun eigen ruimte vormgeven en zichtbaar maken in wisselende opstellingen, de echtheid en de tastbaarheid ervan tonen, met soundscapes en – alleen op de zaterdagen – optredens door muziekkunstenaars. Daarbij willen ze het publiek vragen of ze mee willen doen, naar binnen willen kijken in hun eigen No Man’s Land en willen fantaseren over hun eigen waarnemingen. ‘Niet om ze erdoor in verlegenheid te brengen, maar omdat we ze hun eigen ervaringen gunnen. En wijzelf komen weer een stapje verder in ons proces,’ aldus de kunstenaars.
De titel vindt zijn oorsprong in Harold Pinters toneelstuk No Man’s Land, waaruit het volgende citaat afkomstig is: “You are in no man’s land. Which never moves, which never changes, which never grows older, but remains forever, icy and silent.” Daarnaast is Im Westen nichts Neues een inspiratiebron voor de kunstenaars geweest tijdens hun verkenningstocht. Het boek is geschreven door Erich Maria Remarque en gaat over de gruwelijkheid en zinloosheid van de Eerste Wereldoorlog.
No Man’s Land gaat zo bezien over hoe je kijkt naar de wereld om je heen. Wat gebeurt er, wat zie of ervaar je of wat wil en kun je zien? Hoe kun je je gedroomde leefruimte vormgeven, zichtbaar maken?
De ateliers van de drie zijn gevestigd in de voormalige Wapen- en munitiefabriek De Kruithoorn in ’s-Hertogenbosch. Op het eerste oog een plek die het stempel vervallen, bijna luguber niet zou misstaan. Maar elk interieur nodigt de kunstenaars als het ware uit hun creativiteit de vrije teugel te geven en biedt ze volop de gelegenheid en ruimte elkaar te ontmoeten. De drie kunstenaars komen dan ook geregeld in hun ateliers samen om het grensgebied tussen hun disciplines te verkennen, te betreden en te overtreden.
Honsoirde is bijzonder ingenomen met dit artistieke trio, dat ernaar streeft elkaar en het publiek te versterken in hun artisticiteit en te inspireren tot een ontwikkeling van hun eigen denkwereld.
Van zaterdag 11 maart t/m zondag 26 maart, elke zaterdag van 19.00 – 22.00 uur en elke zondag van 13.00 – 17.00 uur
Toegang gratis
Over de kunstenaars
Marieke van Heesbeen (1993) is, naast docent aan een mbo-opleiding, ook productontwerper, gespecialiseerd in keramiek. ‘Door te experimenteren met vorm, techniek en functie creëert ze keramische objecten die uitnodigen tot speelse interactie’, lezen we op haar website. “Haar werk bevindt zich op het snijvlak van kunst en design en verkent de grens tussen functionaliteit en autonoom design. Spelen is niet alleen fundamenteel voor wat ze maakt, maar ook voor hoe ze werkt en wie ze is. Ze ziet de wereld als een eindeloos inspirerend archief van interessante vormen, silhouetten en details. Door vormen (verschillende) functies te geven, te vervormen en/of te combineren met andere vormen, geeft ze vorm aan iets nieuws. Marieke nodigt je uit in haar speelse wereld. Een wereld van vormen, vertaald in kleurrijke architectonische objecten.” Meer informatie
Nol Trum (1956), eerder werkzaam in het onderwijs, houdt zich vooral bezig met experimentele fotografie. Hij volgde diverse fotografieopleidingen, workshops en trainingen in Amsterdam, zowel op het gebied van fotografie als creativiteit en coaching.
Nol verkent nieuwe werelden in de fotografie. Zijn voortdurende zoektocht naar experimenten resulteerde in zijn eigen fotografische beeldtaal. Met zijn digitale camera creëert hij autonome, meditatieve beelden die uitnodigen tot dwalen en contempleren. Terwijl hij aan het werk is, wacht hij intuïtief op het juiste moment.
De foto’s van Nol zijn niet digitaal gemanipuleerd, ze zijn gewoon zoals hij ze aantreft. Door zijn camera te bewegen laat hij de details verdwijnen en komt hij tot de essentie.
Nol heeft verschillende prijzen gewonnen, zoals in 1998: Winnaar ontwerpwedstrijd Nieuwe Natuur, en in 2000, toen hij tot winnaar van de fotowedstrijd Camera Didactica werd uitgeroepen.
Liefhebbers van het noorderlicht zullen verblijd worden door wat je in zijn kunstwerken een feest van kleur zou kunnen noemen. Daarentegen tonen de zwart-witfoto’s (suggesties van) beelden die juist niet zwart-wit zijn, eerder buitengewoon veelzijdig. Meer informatie vindt u op de site: www.noltrum.com
Tim Vermeulen (1988) startte zijn carrière in 2004 met een opleiding theatertechniek aan het Grafisch Lyceum te Rotterdam. Vervolgens werkte hij de eerste jaren als lichttechnicus en belichter bij bedrijven als V&V entertainment en Stage entertainment. Hierna stroomde hij door naar de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht waar hij de Bachelor Theatervormgeving afrondde in 2013.
Momenteel is hij werkzaam als lichtontwerper en vormgever onder de naam ‘Het huis van Vermeulen’, en vanuit het Scenografisch collectief SIDF werkt hij aan verschillende internationale projecten, zoals het rondreizend performanceproject ‘Baushtelle’ in Kosovo, Servië en Zwitserland, maar ook voor artiesten als Olafur Arnalds (ICE), David August (DE) En Jon Hopkins (VK). Verder werkte hij de afgelopen jaren binnen Nederland samen met theatergroep Carver, het zuidelijk toneel en tal van andere theaters. Ook werkt Tim nu aan een collectie werken onder de naam ‘Mikros, a collection of small (things in life / life in things)’. Kijk voor extra informatie op de site van Tim: www.hethuisvanvermeulen.com
De ontwerpen van Tim kenmerken zich door de architectonische uitstraling, een grote voorliefde voor het atmosferisch minimalisme, het belang van de suggestie en de schoonheid van de handeling. Daarbij poogt hij de wereld om zich heen te begrijpen aan de hand van de kleinste deeltjes om zo een nieuw ritueel voor zelfliefde te ontwikkelen. Bij de Cultuurtoren Hoinsorde presenteert hij binnen de expositie No Man’s Land de eerste stappen van dit beeldend onderzoek.