Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Yoïn van Spijk: De Brabantse dialecten: herkomst en toekomst GEANNULEERD!

oktober 2-19:30 21:30

€10

Waar komen de Brabantse dialecten vandaan? Hoe kan het dat elke stad en elk dorp in Noord-Brabant zijn eigen unieke dialect kent? En wat is de huidige stand van deze dialecten? Wat brengt de toekomst voor de Brabantse taal?

In de boeiende lezing De Brabantse dialecten: herkomst en toekomst wordt je meegenomen op een fascinerende reis door de tijd. Deze reis begint bij het Proto-Germaans, rond 500 voor Christus, en leidt je naar de vele varianten van het Brabants die vandaag de dag in de provincie worden gesproken.

Ben je zelf een moedertaalspreker van het Brabants? Dan zul je tijdens de lezing ontdekken hoeveel je al weet over je eigen taal, zonder dat je je daarvan bewust was. De lezing bevat interactieve elementen die je laten zien dat je dagelijks naamvallen gebruikt, dat het Brabants meer klinkers kent dan het Nederlands, en dat je gevoel voor woordgeslacht sterker ontwikkeld is dan dat van iemand die alleen Nederlands spreekt. Kortom, een leerzame en verrassende lezing die je kennis over het rijke Brabantse taalgebied zeker zal vergroten.

Yoïn van Spijk

Yoïn van Spijk

Yoïn van Spijk (1991) studeerde Italiaans en taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Naast redacteur bij een uitgeverij is hij projectmedewerker dialect bij Erfgoed Brabant. In zijn vrije tijd schrijft hij een grammatica van de dialecten van de Midden-Brabantse Langstraatregio. Daarnaast is hij eindredacteur van kwartaalblad Brabants en voorzitter van Stichting Langstraats in Woord en Beeld. Op Twitter (@yvanspijk) en op zijn website Taal aan de Wandel  schrijft hij over de ontwikkeling van de Germaanse en Romaanse talen aan de hand van infographics.

Gegevens

Datum:
oktober 2
Tijd:
19:30 21:30
Kosten:
€10
Evenement Categorieën:
,

Locatie

de La Courtzaal