- Dit evenement is voorbij.
Landschap, water en cultuurhistorie in de Langstraat
18 november 2021-19:30 22:30
€10De cultuurhistorie van het landschap in de Langstraat
Landschapsdeskundigen onderscheiden in een landschap drie lagen. Een onderlaag met daarin het reliëf, de bodem en het (grond)water, de groene bovenlaag met de dieren en planten die ter plaatse voorkomen en tot slot de laag waarvoor de mens verantwoordelijk is.
Over deze laatste, de cultuurhistorische laag, gaat deze lezing van Piet de Jongh. Allereerst gaat hij in op de vraag wat cultuurhistorie inhoudt als je het begrip toepast op landschappen. Ook hier maakt hij weer een onderscheid in drie aspecten. Hij staat stil bij de archeologie, de monumentale bouwwerken en de historische geografie. Dit alles zal De Jongh toelichten aan de hand van veel beeldmateriaal uit onze rijke omgeving.
Na de pauze past hij deze terminologie toe op de Langstraat, waarbij u als het ware met hem meewandelt van west naar oost, van Geertruidenberg naar ’s-Hertogenbosch ofwel van Den Bergh naar Den Bosch. Op deze tocht laat De Jongh zien waar het landschap verandert, inclusief de cultuurhistorische aspecten ervan. Daarnaast is er op dit traject ook een overgang van noord naar zuid. Het rivierenland maakt plaats voor het duingebied van de Loonse en Drunense Duinen. Al laverend tussen de windrichtingen laat hij u een beeldverslag van het eeuwenoude boeiende landschap van deze streek ervaren.
Het belooft een interessante avond te worden met veel herkenbare beelden die u in een nieuw perspectief worden voorgeschoteld.
Piet de Jongh is docent onderzoek en inspectie van natuur, milieu en landschap bij Helicon Opleidingen MBO in ‘s-Hertogenbosch. In zijn vrije tijd zit hij de regionale IVN-afdeling De Waerdman in zijn woonplaats Waalwijk voor. In deze beide hoedanigheden geeft hij natuurlijk les, maar hij leidt ook excursies, geeft lezingen en schrijft boeken over de genoemde thema’s die tevens zijn grootste hobby vormen.